Geslaagd!

IMG_0192 (002)

Ik ben de vinger die naar de maan wijst. Dit was de metafoor die ik gebruikte bij mijn eindpresentatie voor de opleiding jongerencoach. Ik vertelde hoe ik van gescheiden moeder die haar kinderen vaak moest missen mijn weg liep naar waar ik nu ben als yogadocent, mindfulnesstrainer en jongerencoach. In een periode van veel verwarring en verdriet maar ook vastberadenheid om mijn eigen pad te lopen, werd mijn hart met grote regelmaat verscheurd door het gemis van mijn kinderen. ‘Mama, ik mis je…’  Als jonge moeder liet ik vooral mijn intuïtie spreken als het ging over opvoeden. Ik had geen dikke boeken gelezen of mij perfect voorbereid op het moederschap. De oermoeder in mij wist wat haar te doen stond. Ook toen ik gescheiden was en het allemaal even níet meer wist. Liefde reikt verder dan fysieke grenzen. Liefde is overal aanwezig. Liefde is alles wat het leven beweegt. De liefde voor mijn kinderen was zo groot dat ze die ook op afstand konden voelen, daar was ik van overtuigd. ‘Kijk maar naar de maan’, zei ik dan, ‘iedere avond voor je gaat slapen. Weet dan dat ik ook naar die maan kijk, want er is er maar één. Als je naar de maan kijkt, dan ben ik altijd dichtbij’.

Door de jaren heen heeft de maan voor mij steeds meer betekenis gekregen. De maan staat voor het vrouwelijke, de oermoeder in mij. De maan staat voor de beweging van eb en vloed, de adembeweging als basis van ons bestaan. De maan staat voor wijsheid, het allesomvattende weten waar wij als mens maar een klein onderdeel van zijn. De maan ìs er, altijd. Ook als we haar met onze eigen ogen niet kunnen zien.

Toen ik met mijn dochter op reis was en ze op een dag heimwee had zei ze ‘mam, ik kijk dan altijd naar de maan, dan voel ik me gelijk een stuk beter. Want eigenlijk is iedereen die ik mis heel dichtbij, iedereen kijkt naar precies dezelfde maan’. Een glimlach verscheen op mijn gezicht en ik bedankte de oermoeder in mij die haar deze boodschap had gegeven zoveel jaren geleden.

Ik ben de vinger die naar de maan wijst. Zo help ik jongeren op hun weg. Want soms is het fijn als iemand even meekijkt, samen zie je vaak meer dan in je eentje. En de maan, die wijst de weg. Een weg van liefde en wijsheid. De weg van eb en vloed. De weg van de adem. De weg van ZIJN.

 

 

Advertentie

6 gedachtes over “Geslaagd!

  1. Fijn toch dat je als mens en moeder je zo ontwikkelt in dit leven. Ik ben zelf geen moeder maar denk dat het maan-verhaal ook van toepassing kan zijn voor andere vormen van relaties. Herken me er toch een beetje in. Lfs X

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s