Brandnetels en een Smartwatch

Brandnetelthee. We drinken het hier in huis al jaren. Als er zo’n zakje in de theepot zit wordt er ook door mijn pubers lustig op los gedronken. Maar echte brandnetelthee, van brandnetels die ik zelf geplukt heb, dat had ik nog niet gemaakt. Dat bedacht ik me toen ik aan het hardlopen was. In gedachten zie ik nu wat mensen opveren.. Hardlopen?! Sinds een week heb ik een smartwatch om mijn pols die alles registreert wat met mij te maken heeft. Mijn hartslag wordt iedere seconde gemeten, mijn stappen worden geteld, zo ook mijn verbrande calorieën. Mijn slaapritme wordt vastgelegd en ik word met een subtiel trilletje aangespoord om te bewegen als ik een uur stil heb gezeten. 250 stappen per uur wil mijn horloge minimaal zien. Als ik de beoogde 8000 stappen per dag gezet heb of de 2000 calorieën verbrand heb dan luiden de torenklokken aan mijn pols. Party time, je goal is behaald!

Als ik erover nadenk voel ik mij net een tamagotchi, zo’n digitaal beest wat een aantal jaren geleden helemaal hot was en waar menig moeder aan verslonden was. Aan hen de schone taak om tijdens schooltijd (en alle andere momenten dat hun kind niet beschikbaar was) dat beest in leven te houden. Owee als je het verzaakte! Dan was het eerste jeugdtrauma van je kind geboren met een moordenaar als moeder.

Gelukkig heb ik het heft in eigen handen. Althans, dat denk ik toch het liefste maar. De app op mijn telefoon maakt mooie grafiekjes van mijn hartslag en slaapritme. Ik vind het bere interessant en check regelmatig hoe ik ervoor sta door op mijn horloge te tikken. En als ik de beoogde stappen nog niet gezet heb dan maak ik snel nog een ommetje. Het zal wel een beginnerstik zijn. Voor ik het weet ben ik dat ding om mijn pols waarschijnlijk vergeten. En dan is het pas echt interessant. Ik heb ontdekt dat mijn hartslag in meditatie lager is dan in mijn slaap. Hier zijn natuurlijk al vele onderzoeken naar gedaan door echte wetenschappers. Maar ik ben graag mijn eigen wetenschappelijk project. Leren door te ervaren. Vandaar mijn smartwatch.

En vandaar ook de brandnetelthee. Brandnetel heeft net zoals andere kruiden een geneeskrachtige werking. Het werkt vochtafdrijvend, reinigt de nieren, is rijk aan ijzer en helpt tegen bloedarmoede. Het verlaagt cholesterolgehalte, is een natuurlijke pijnstiller bij gewrichts- en spierpijn en bevordert de spijsvertering. Kortom, mijn horloge is verheugd met een dagelijks kopje vol geneeskracht wat mijn hartslag en verbranding ten goede komt.

Zo kwam ik op het idee toen ik aan het hollen was langs rijen brandnetelbossen. Op een avond laadde ik gewapend met roze keukenhandschoenen mijn bakfiets vol met het stekelige onkruid. Eenmaal thuis zag ik wat ogen in hun kassen ronddraaien: moeders heeft weer eens iets in haar bol! Met zorg goot ik kokend water over de verse bladeren en dronk ik voldaan een verse kop thee bij het zoeken naar recepten.

Vandaag eten we brandnetelsoep. En brandnetelkoekjes bij de thee.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s