Bangkok By Bike

Door Puna, Pop en Im worden we op onze gele fietsen door de verborgen straatjes van Bangkok geleid. Tussen het drukke verkeer door zwaaien ze met hun gele pet om te zorgen dat we veilig in de stoet blijven. We fietsen door Chinatown met haar ontelbare schuurtjes vol motoronderdelen, niet tweedehands maar duizendste hands uit China en Japan geïmporteerd. Jonge knullen en oude mannen wrijven de boutjes en moertjes of ze kostbaar koper staan te poetsen. De geur van motorolie overheerst, naast die van de open rioolputten en uitlaatgassen, en wordt afgewisseld met de kruidige geur van lokale gerechten. De overdaad ontdoet me van alle trek in eten maar laat een ongekende indruk achter. We rijden over de bloemenmarkt waar vrouwen van alle leeftijden met volle aandacht en geduld de kleurrijkste kransen aan het rijgen zijn. Ze worden gebruikt als offer in de tempels en brengen geluk en voorspoed voor een volgend leven.

De tocht leidt ons verder de brug over naar de andere kant van de rivier waar het leven rustiger, authentieker en veel goedkoper is. Dit oude Bangkok kent talloze kanalen en wordt het Venetië van Thailand genoemd. We zien jongens vissen en oude vrouwtjes de was doen. Een schipper doet een dutje in zijn boot en kinderen spelen dobberend in het bruine water van de rivier. Van enige haast is niets te bespeuren. Tevreden kijken de mensen hier toe hoe de tijd aan hen voorbij gaat, kinderen en hun ouders zwaaien ons na en begroeten ons met een vriendelijke lach, “Welcome in Thailand!”

Dan worden onze fietsen ingeladen op een traditionele longtailboot en we vervolgen onze tocht over het water langs de houten huisjes op palen en de vele tempels die deze stad kent. We bezoeken de gouden boeddha, voeren vissen voor geluk en slaan op een gong voor onze diepste wensen. Een volle tafel met een keur aan gerechten staat voor ons gedekt langs de waterkant. Een welkom moment om even bij te komen van alle indrukken die deze verrassende tour ons brengt.

Na het eten rijden we tussen de bananenbomen over smalle paadjes door de natte rijstvelden. ‘Nietswimmenvondaag’ roept Puna ons toe en ‘pasopfojehoof!’, woorden die ze geleerd heeft van haar overleden baas, de Nederlandse oprichter van deze fietstoer. Hij ontdekte deze verborgen plekjes Thailand met zijn eigen fiets en wist hoe hij de westerse toeristen blij kon maken. Niet met de tripjes naar de geijkte trekpleisters maar juist met een toer waarin je je even helemaal waant in het echte leven van Thailand.

Dankjewel, Co van Kessel en crew.

Ga-Poen-Ga

 

Advertentie

10 gedachtes over “Bangkok By Bike

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s